home
mijn boek
recensies
zebrarups
volwassenen
kinderen
feestjes
natuurbeleving
nooit genoeg
links
gastenboek
contact
 

 Home

 Jeanette Boogmans begeleidt activiteiten op het gebied van natuurbeleving en natuureducatie voor kinderen en volwassenen.
Jeanette geeft trainingen voor begeleiders.
Ze gaat op de knieën voor eetbare planten,  paddenstoelen en diersporen.

Lees verder


Boek: Uit je kruin! i.s.m. De Ulebelt

Bomen zijn in Nl bijna overal, zelfs in de stad. Zelfbedachte werkvormen, vaak speels en meestal met een theoretische achtergrond. Of activiteiten van anderen over bomen toegankelijk gemaakt. Zoals bijv. de Versterker van P. Wohlleben. Laat 1 kind aan de voet van een dode boom krabben en de anderen hun oor op de kruin kant van de stam leggen. Ze horen nu het gekras heel diudelijk. Hier maken bijv. duiven gebruik van als waarschuwingssignaal, wanneer een boommarter hun nest nadert.
Verwacht: herfst 2018


3e druk deze herfst!

Jeanette Boogmans, Rupsen horen poepen. Praktijkgids natuurbeleving. Met originele tips, bruisende werkvormen en leuke anekdotes. Eind september 2018 weer verkrijgbaarbij de KNNV Uitgeverij.

Lees verder


De Wilde Stad, diersporen in 't Vondelpark

NatuurWijs heeft een bijpassend lespakket voor groep 4,5 en 6 van de basisschool ontwikkeld. Bij dit lespakket over de film De Wilde Stad hoort een parksafari. Zebrarups verzorgde de training voor de gidsen van NatuurWijs en Ecokids. Van halsbandparkieten en ringslangeieren tot knaagsporen op hazelnoten van muizen en eekhoorns. We begonnen met een losmakertje: de pissebeddenloop. Een pissebed loopt namelijk zigzag.


Diersporenreis in Roemenië

Een week lang in de Karpaten op zoek geweest naar sporen van grote zoogdieren.
Hier leven de lynx, wolf, beer en wisent. Landschappen om lyrisch van te worden en fraaie fladderaars zoals de koninginnepage.
Met training door Weylin Tracking en een lokale gids. Zebrarups haalde bij praktijktesten nivo 3, het hoogste nivo.

 

Paddenstoelen bij NatuurWijs

Op de terugkomdag van medewerkers van NatuurWijs in Baarn verzorgde ik in 3 groepen een belevingsgerichtte paddenstoelen excursie. Naar buiten met de neus bij de grond. We moesten eerst de boze zwamgeesten verjagen door als een haan te kukelen. De kostgangerboleet, een parasiet op de aardappelbovist en een melkzwam met de spannende geur van maggi kwamen aan bod. De kleine eikelbekerzwammetjes van de foto werden ontdekt door een deelnemer.

Jaarcursus Diersporen

In 2016 deed ik deze cursus bij Weylin Tracking.
Naar buiten in mooie gebieden zoals Veluwezoom, Kootwijkerzand en bij Deventer de Ossenwaarden. Goede inhoudelijke info over prenten en gangen, echt een verdieping voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuur. Een aanrader!

 

Speeluiterwaard bij Natuurderij Keizersrande

Bij de deze boerderij is een speeluiterwaard opgezet. Kinderen van het P.O. komen naar het kunstwerk Het Oog en ontdekken de uiterwaard. Lekker op je rug liggen in het gras. Welke vormen zie je in de wolken? Zebrarups Natuureducatie begeleidt de l.l. samen met Landbeleven.

Licentie voor 'Peuters in het Wild'

In juni 2015 heeft Zebrarups Natuureducatie de licentie gehaald. 'Peuters in het Wild' is een speels natuurprogramma voor ouders en peuters.

2015/16 is het jaar van de Das, 2014....

2014 was het Jaar van de Eekhoorn. Voor de Zoogdiervereniging (VZZ) heeft Zebrarups Natuureducatie een zoekspel aangeleverd. Het spel kan je zelfs doen met een hele klas. Get nuts deze herfst en download het spel.

 

Rupsen horen poepen in Top-100!

HVO stimuleert met de Brede Vormingslijst vorming voor jong en oud. De Onderwijsraad pleit nl voor meer ruimte voor vaardigheden als 'samenwerking, culturele en morele sensitiviteit en zorgzaamheid'.

 

Diersporenkaart herzien

Met actuele informatie over zoogdiersporen
rond Deventer. Hoe zit het nu echt met aangeknaagde dennenappels?

Lees verder.

Natuur is een feest: kinderfeestjes buiten

Een beestachtig leuke manier om je verjaardag te vieren. Struinen, vuur maken, diersporen zoeken in een mooi gebied. Nu ook in de omgeving van Deventer. Lees verder

 

Nooit Genoeg?

Altijd hongerig naar informatie?

Download gratis artikelen over diersporen, eetbare planten en paddenstoelen.

Lees verder

 

 Natuurscheurkalender

In 2013 iedere dag een vers groen blaadje. Met alle vrijdagen een zinnenprikkelende bijdrage van Zebrarups Natuureducatie.

Helaas verschijnt in 2014 en 2015 geen nieuwe versie, hopelijk wel in 2016 of 2017.

Meer informatie: bij de uitgever van de Natuurscheurkalender.

 

In je element,
Natuuractiviteiten in de Kinderopvang

Handleiding + DVD,  de handleiding is geschreven door Zebrarups Natuureducatie in opdracht van Stichting Veldwerk Nederland.

Meer informatie

 

Motto: think outside, no box required

The sky is the limit!

Buiten kun je onbeperkt fantaseren en ontstaan de beste ideeën. Geen suf hoofd of duf kantoor. Ik kies voor leven in 't nu en ben gestopt met F-book en Linkedin. De deur uit!
Met dank aan inspirator Michiel van de HoutValk.bewerk pagina