home
uit je kruin!
- recensies
boek RHP
- recensies RHP
workshops
zebrarups
volwassenen
kinderen
feestjes
natuurbeleving
nooit genoeg
links
gastenboek
contact

Natuurbeleving

 

 

Is natuurbeleving zweverig?
Zo klinkt het misschien. Iedereen geniet van vogelzang of het gekriebel van gras aan je blote voeten. Een klein deel van de mensen noemt dit natuurbeleving. Zo eenvoudig is het: beleving is niets meer dan het ervaren van de natuur via je zintuigen. Spiritualiteit is heel persoonlijk en het is aan je zelf of je hier iets mee wilt. Zebrarups richt zich op de zintuigen.

Waarom natuurbeleving?
Mensen komen steeds minder buiten, kinderen spelen vooral binnen. Dit versterkt problemen als overgewicht en ADHD. Juist kinderen die niet sportief zijn ingesteld, hebben baat bij natuurbeleving. In het bos rennen ze. Niet omdat het moet, maar omdat ze enthousiast zijn. Natuur wordt niet voor niets Vitamine G genoemd, met de G van Groen.

Jongeren
Jongens krijgen de ruimte om hun energie kwijt te raken en om te ontdekken en te experimenteren. Bewegen is ook voor meiden fijn, maar zij passen beter bij de huidige leermethoden. Meiden worden buiten meer uitgedaagd om hun grenzen te verleggen.

Spelen en leren
Voor alle kinderen geldt dat het gezond en prettig is om in de natuur te spelen en te leren. In een boom klimmen is een ander soort ervaring dan in een touw klimmen. Frisse lucht en wind door je haar in plaats van zweterige gymzalen. De fantasie wordt meer gebruikt in het spel. De behoefte om dingen te bouwen ontstaat als vanzelf.

Verbinding
Buiten kunnen kinderen hun plaats in het geheel ervaren, zich verbonden voelen met de natuur. Natuur biedt troost omdat iedereen zich geaccepteerd kan voelen. Rust en reflectie kunnen de ruimte krijgen. Natuur is zinnenprikkelend, omdat er altijd iets gebeurt. Ieder seizoen is anders, maar ook ieder moment. Het daagt uit tot ontdekkingen.

Topervaringen
Ik vind het een basisrecht van alle Nederlandse kinderen, om meerdaagse topervaringen op te kunnen doen in de natuur. Kinderen groeien evenwichtiger op wanneer ze deze meemaken. Ze worden minder snel bang, zelfverzekerder en verruimen hun fysieke mogelijkheden. Groepsprocessen en sociale vaardigheden vergroten.

Volwassenen
Ook voor volwassenen biedt natuurbeleving genoeg uitdaging.

Wat is er mooier dan je zintuigen open zetten en onbevangen de omgeving ervaren?
Rol van een heuvel en eet je vol met bramen net als vroeger. Je kunt het kind in jezelf de ruimte geven.
Een andere mogelijkheid is om jeugdherinneringen opnieuw te beleven door dingen te doen die je als kind deed. 

Voorwaarden?
Ieder weertype heeft zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Zorg dat kinderen vies mogen worden en warm genoeg gekleed zijn, regenkleding mee is altijd handig. Meestal hebben juist de begeleiders moeite met regen, de kinderen hebben het soms niet eens in de gaten. In de zomer is het aan te bevelen om voldoende water en een flesje zonnebrandcrème mee te nemen.

Nieuwsgierigheid
Kennis is niet nodig en natuurbeleving is goedkoop! Er is weinig of geen materiaal nodig. Je hebt slechts nieuwsgierigheid nodig. Alleen bij het proeven is kennis noodzakelijk, vanwege de veiligheid.

Ten slotte wens ik iedereen veel plezier buiten. Plezier beleven is één van de belangrijkste elementen van natuurbeleving..

Jeanette Boogmans, Zebrarups Natuureducatie.

bewerk pagina