home
uit je kruin!
- recensies
- workshops
boek RHP
- recensies RHP
zebrarups
volwassenen
kinderen
feestjes
natuurbeleving
nooit genoeg
links
gastenboek
contact
�

 Home

Jeanette Boogmans begeleidt activiteiten op het gebied van natuurbeleving en natuureducatie voor kinderen en volwassenen. Haar territorium omvat Overijssel en Gelderland, maar ze werkt in  heel NL.
Jeanette geeft trainingen voor begeleiders.
Ze gaat op de knieën voor eetbare planten,  paddenstoelen en diersporen.

Lees verder


11 juli: Magisch Bosfeest Holten

Op deze zaterdag kunnen ouders met kinderen v.a. 6 jr hun hart ophalen in het bos bij Holten. Er zijn workshops van 1,5 uur om 10.30, 12.45 en 15.00 uur:

  • Kriebelbeesten door Zebrarups Natuureducatie (v.a. 6 jr)
  • Boomklimmen (8-14 jr en vanaf 14 jr)
  • Toverworkshops (v.a. 6 jr)
  • Magisch viltwerk & Toverstok maken (v.a. 6 jr).

Met lekker biologisch eten en drinken tussendoor en om 18.00 uur Magisch Heksen-Theater Spektakel. Kosten: workshops € 10 pp, theater € 5 pp
Meer info en reserveren.


Zebrarups ontdekt BosLeven

Samen met Nanda Kraaneveld van BosLeven organiseer ik activiteiten op de Sallandse Heuvelrug. Haar ervaring maakt de mijne rijker en andersom. Bovendien is het fijn om een buitenmaatje te hebben. Maak - wanneer het weer kan na de Coronacrisis - kennis met onze ouder- en kindactiviteiten zoals speuren naar sporen en fakkel en vuur maken op de Sallandse Heuvelrug.


Praktijkdag 23 november 2019

Bij NME Centrum De Ulebelt deden we activiteiten van het bomenboek. In het Tiny Forest maakten we een struintocht voor kabouters. Op het gras testten we de stevigheid van een boom met zowel kleine als grote wortels. En voor 16+ vochten we op een boomstam: Sumoworstelen als vliegende herten (grote kevers).


Praktijkdag Uit je kruin!

Het boek Uit je kruin! beschrijft 52 activiteiten met en rond bomen. Hoe pak je dit als begeleider aan? Hoe bouw je een prettige sfeer op zodat deelnemers (groot en klein) zin hebben om mee te doen? We gaan buiten ervaren, delen, vragen, randvoorwaarden leren en genieten. De nadruk zal liggen op herfst- en winteractiviteiten.
Datum en locatie: 23 november van 9.30- 16.00 uur bij De Ulebelt, Deventer. Informatie/aanmelden.


Uit je kruin! i.s.m. De Ulebelt

Zoek in het bos naar dinopoten, bouw een beverhut of ga samen ademen met een struik. Per week een boomactiviteit die je in dat seizoen kan doen. Voor de leeftijdsgroepen: 4-6, 6-10 en 16+.  De ideeën zijn speels en grotendeels nieuw. Voor iedereen die in de natuur werkt met kinderen en volwassenen.
Prijs € 14,50, te bestellen via de Ulebelt. Verkrijgbaar via de boekhandel, bol.com.
"Dit is natuureducatie zoals het moet zijn" (Lydia Haafkens, IVN/SME)

 

Boekpresentatie Boomfeestdag Deventer

Op 13 maart werd Uit je kruin! aan gedeputeerde Hester Maij uitgereikt op het Landje van Niets. NME centrum De Ulebelt zorgde samen met schoolklassen dat er bomen werden gepland. Zo werd het een Landje van Alles. De kinderen deden bovendien activiteiten uit het boek, zoals Wandelende takken.

 

3e druk Rupsen Horen Poepen

Rupsen horen poepen, Praktijkgids natuurbeleving. Met originele tips, bruisende werkvormen en leuke anekdotes. Alle zintuigen hebben een eigen hoofdstuk. Prijs € 27,50. Op veler verzoek weer verkrijgbaar bij de KNNV Uitgeverij of via de boekhandel.

"Rupsen horen poepen is een fenomeen, de educatie-klassieker!" (Eelco Petstra, docent Biologie, Aeres Hogeschool)


Het bruine goud?

Lees het verhaal van poep! Uitwerpselen bevatten informatie over wat het dier gegeten heeft. Maar ook is het een signaal aan soortgenoten: dit is mijn territorium of: ik ben vruchtbaar, kom snel langs! De vorm, kleur, locatie en geur helpen ons verder om te bepalen welk dier zijn bruine boodschap achterliet. Je vindt een schat aan informatie in de nieuwe veldgids van Weylin Tracking. In dit filmpje ga ik samen met Jeroen Kloppenburg op zoek naar uitwerpselen in de Ossenwaard bij Deventer.

 

De Wilde Stad, diersporen in het Vondelpark

NatuurWijs heeft een lespakket over de film De Wilde Stad voor groep 4,5 en 6 ontwikkeld. Bij dit pakket hoort een parksafari. Zebrarups verzorgde de training voor de gidsen van NatuurWijs en Ecokids. Van halsbandparkieten en ringslangeieren tot knaagsporen op hazelnoten van muizen en eekhoorns. We begonnen met een losmakertje: de pissebeddenloop. Een pissebed loopt namelijk zigzag.


Diersporenreis in Roemenië

Een week lang in de Karpaten op zoek geweest naar sporen van grote zoogdieren.
Hier leven de lynx, wolf, beer en wisent. Landschappen om lyrisch van te worden en fraaie fladderaars zoals de koninginnepage.
Met training door Weylin Tracking en een lokale gids. Zebrarups haalde bij praktijktesten nivo 3, het hoogste nivo.

 

Paddenstoelen bij NatuurWijs

Op de terugkomdag van medewerkers van NatuurWijs in Baarn verzorgde ik in 3 groepen een belevingsgerichtte paddenstoelen excursie. Naar buiten met de neus bij de grond. We moesten eerst de boze zwamgeesten verjagen door als een haan te kukelen. De kostgangerboleet, een parasiet op de aardappelbovist en een melkzwam met de spannende geur van maggi kwamen aan bod. De kleine eikelbekerzwammetjes van de foto werden ontdekt door een deelnemer.

Jaarcursus Diersporen

Naar buiten in mooie gebieden zoals Veluwezoom, Kootwijkerzand en bij Deventer de Ossenwaarden. Goede inhoudelijke info over prenten en gangen, echt een verdieping voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuur. Een aanrader!

 

Rupsen horen poepen in Top-100!

HVO stimuleert met de Brede Vormingslijst vorming voor jong en oud. De Onderwijsraad pleit nl voor meer ruimte voor vaardigheden als 'samenwerking, culturele en morele sensitiviteit en zorgzaamheid'.

 

Diersporenkaart herzien

Met actuele informatie over zoogdiersporen
rond Deventer. Hoe zit het nu echt met aangeknaagde dennenappels?

Lees verder.

Natuur is een feest: kinderfeestjes buiten

Een beestachtig leuke manier om je verjaardag te vieren. Struinen, vuur maken, diersporen zoeken in een mooi gebied. Nu ook in de omgeving van Deventer. Lees verder

 

Nooit Genoeg?

Altijd hongerig naar informatie?

Download gratis artikelen over diersporen, eetbare planten en paddenstoelen.

Lees verder

 

In je element,
Natuuractiviteiten in de Kinderopvang

Handleiding + DVD,  de handleiding is geschreven door Zebrarups Natuureducatie in opdracht van Stichting Veldwerk Nederland, inmiddels IVN.

Meer informatie

 

Motto: think outside, no box required

The sky is the limit!

Buiten kun je onbeperkt fantaseren en ontstaan de beste ideeën. Geen suf hoofd of duf kantoor. Ik kies voor leven in 't nu en ben gestopt met Linkedin en zit af en toe op Facebook. De deur uit!
Met dank aan inspirator Michiel van de HoutValk.bewerk pagina
�