Zebrarups
Kun je rupsen horen poepen? Kun je toveren met Weegbree? Wanneer klom je nog in een boom? Ooit een duivelsei geproefd? Waarnaar ruikt de ziekenhuiszwam? Hoe voelt de vacht van een hommel? Waarom urineren edelherten zichzelf onder?
Nieuwsgierig? Zebrarups Natuureducatie laat het je beleven!
Natuureducatie en natuurbeleving
Volwassenen:
- vaktraining natuurbeleving
- NME-werkveld - het onderwijs - de kinderopvang
- dagje uit (excursie)
teambuilding (natuurbeleving via samenwerking)
Kinderen:
Welke onderwerpen? Bijvoorbeeld: paddenstoelen, edelherten, eetbare planten en bomen, naamsverhalen, cultuurhistorie, diersporen of een onderwerp naar wens.
Waar dan? In de uiterwaarden, op een landgoed, in het bos, in de duinen, in de tuin of het park om de hoek.
Waarom de naam Zebrarups Natuureducatie? De Zebrarups is de larve van een prachtige nachtvlinder; de Jacobsvlinder. Het dier heet zo omdat het gestreept is. Eigenlijk zijn de strepen zwart en donkergeel, dus zou tijgerrups als naam logischer zijn... Ik vind de naam grappig en het sluit aan bij mijn alias voor het schrijven van gedichten: De Gestreepte Ezel.
Maar het belangrijkste is dat ik een keer een prachtig moment heb beleefd bij Jacobskruiskruid. Er hing een vlinder onhandig onder aan een blad te bungelen. Gelukkig nam ik de moeite om even goed te kijken. De Jacobsvlinder kromde haar lijfje en perste een voor een ronde gele eitjes uit. Deze werden onder aan het blad geplakt. Een miniwonder!
Zebrarupsen doen mij altijd denken aan het fraaie duingebied bij Wassenaar en aan Schiermonnikoog. Inmiddels heb ik ook zebrarupsen ontdekt langs de spoordijk bij Deventer: hoera!
Contact
v
bewerk pagina
Om deze pagina te kunnen veranderen moet u eerst hieronder het wachtwoord invoeren:
|